Zapisz się na darmowy kurs Jak Skutecznie Pracować z Grupą i Klasą

9 filmików z zagadkami z konkursu Matematyka i Pieniądze 2021 [video]

Kolejna dawka filmików z zagadkami matematycznymi przygotowanymi przez młodzież zaangażowaną w działania Akademii Młodzieżowej. Możecie wykorzystać je w czasie Waszych lekcji.

 

 

1. Pociąg czy samochód?

 

 

2. Przeprowadzka

 

 

3. Gry komputerowe

 

 

4. Własna drukarka czy usługa?

 

 

5. Bus czy autobus?

 

 

 

6. Kupić czy wypożyczyć instrument?

 

 

7. Którego dostawcę Internetu wybrać?

 

 

8. Karta pamięci czy dysk zewnętrzny?

 

 

9. Bułki czy chleb?

 

Link do playlisty

 

 

POKAŻ ODPOWIEDZI

Odpowiedzi:

 

1. Pociąg czy samochód?

Przejazd pociągiem:

Cena biletu dla osoby dorosłem (bez ulgi): 520 km x 0,15 zł = 78 zł

Cena biletu dla studenta (50% ulgi): 78 zł x 50% = 39 zł

Cena biletu dla dziecka szkolnego (35% ulgi): 78 zł x 65% = 50,70 zł

Łączny koszt podróży:

Dwójka dorosłych: 78 zł x 2 osoby = 156 zł

Student: 39 zł

Troje dzieci: 50,70 zł x 3 osoby = 152,10 zł

Razem: 347,10 zł

 

Przejazd samochodem:

Potrzebne paliwo: 520 km / 15 km/100 l = 5,2 x 15 l =  78 l

Koszt paliwa: 78 l x 5,95 = 464,10 zł

 

Odpowiedź: Rodzinie Nowaków bardziej opłaca jechać się pociągiem.

 

 

2. Przeprowadzka

Podróż samochodem ze znajomym:

Potrzebne paliwo na przejazd w jedną stronę: 250 km / 10 km/100 l = 2,5 x 10 l =  25 l

Koszt paliwa uwzględniający również drogę powrotną: 25 l x 5,85 x 2 przejazdy = 292,50 zł

 

Nadanie przesyłki i podróż pociągiem:

Koszt przesyłki z uwzględnieniem 10% zniżki dla studentów: 220 zł x 90% = 198 zł

Bilet na pociąg z uwzględnieniem 51% zniżki dla studentów: 250 km x 0,20 zł x 49% = 24,50 zł

Razem: 222,50 zł

 

Odpowiedź: Marcinowi bardziej opłaca się nadać przesyłkę kurierem i pojechać pociągiem.

 

 

3. Gry komputerowe

Zakup w sklepie:

145 zł x 85% + (90 zł x 85%) x 50% = 123,25 + 76,5 x 50% = 123,25 + 38,25 = 161,50

 

Zakup u znajomego:

120 zł + 70 zł = 190 zł

 

Odpowiedź: Karolowi bardziej opłaca się kupić gry w sklepie.

 

 

4. Własna drukarka czy usługa?

Wydruk zlecony z uwzględnieniem 20% rabatu:

655 zdjęć x 0,30 zł x 80% = 157,20 zł

 

Wydruk z użyciem własnej drukarki:

Toner: 40 zł

Potrzebna liczba kartek: 655 / 3 = 218,33(3)

Musimy więc zakupić 5 paczek papieru fotograficznego, co będzie kosztowało: 5 paczek x 30 zł = 150 zł

Łączny koszt: 190 zł

 

Odpowiedź: Monice bardziej opłaca się zlecić usługę wydruku.

 

 

5. Bus czy autobus?

Przejazd busem wraz z dojazdem autobusem miejskim:

Bilet na busa: 5,20 x 50% = 2,60

Bilet autobusowy: 5 przystanków x 0,40 zł x 50% = 1 zł

Łącznie w jedną stronę 3,60 zł, a w dwie 7,20 zł.

 

Przejazd autobusami miejskimi:

Droga na uczelnię:

Druga strefa: 5 przystanków x 0,60 zł x 50% = 1,50 zł

Pierwsza strefa: 10 przystanków x 0,40 zł x 50% = 2 zł

Droga powrotna (w filmiku jest błąd, powinno być 11 przystanków):

Pierwsza strefa: 6 przystanków x 0,40 zł x 50% = 1,20 zł

Druga strefa: 5 przystanków x 0,60 zł x 50% = 1,50 zł

Łącznie w obydwie strony: 6,20 zł

 

Odpowiedź: Agacie bardziej opłaca się jeździć autobusami miejskimi.

 

 

6. Kupić czy wypożyczyć instrument?

Zakup instrumentu z uwzględnieniem 15% rabatu:

(556 zł + 80 zł) x 85% = 540,60 zł

 

Wypożyczenie:

18 miesięcy x 30 zł = 540 zł

 

Odpowiedź: Wojtkowi bardziej opłaca się wypożyczyć gitarę.

 

 

7. Którego dostawcę Internetu wybrać?

Firma czerwona z uwzględnieniem dwóch 5% rabatów:

24 miesiące x 80 zł x 95% x 95% = 1732,80 zł

 

Firma czarna z uwzględnieniem 10% rabatu po roku użytkowania:

12 miesięcy x 70 zł + 12 miesięcy x 70 zł x 90% = 840 zł + 756 zł = 1596 zł

 

Odpowiedź: Krystianowi opłaca się wybrać firmę czarną.

 

 

8. Karta pamięci czy dysk zewnętrzny?

Karta pamięci:

Żeby zarchiwizować 156 GB danych Ola potrzebuje 3 kart pamięci o objętości 64 GB. Karty, z uwzględnieniem rabatu kosztować wiec będą:

55 zł + 55 zł x 75% + 55 zł x 70% = 55 zł + 41,25 zł + 38,50 zł = 134,75 zł

 

Dysk zewnętrzny z 10 % rabatem:

150 zł x 90% = 135 zł

 

Odpowiedź: Oli bardziej opłaca się kupić karty pamięci.

 

 

9. Bułki czy chleb?

Codzienne rodzina Jabłońskich zjada 13 bułek i 20,5 kromki chleba, co w skali 30 dni da 390 bułek i 615 kromek chleba, czyli 44 chleby.

390 bułek kosztuje 117 zł, a 44 chleby 136,40 zł.

 

Odpowiedź: Niech więc jedzą bułki.

 

URYJ ODPOWIEDZI

 

Inne zagadki matematyczno-finansowe:

Filmiki z matematycznymi zagadkami ekonomicznymi – wciągająca metoda dydaktyczna

Filmiki matematyczno-finansowe z konkursu Bądź Przedsiębiorczy

9 filmików z zagadkami matematyczno-finansowymi

 

Inne wpisy o edukacji matematycznej:

Jak uczyć matematyki? Matematyczne zagadki do wykorzystania. Matematyczny Escape Room

Jak uczyć tabliczki mnożenia? [do pobrania]

Jak uczyć dzieci kreatywności, przedsiębiorczości i podstaw wiedzy o zarządzaniu finansami? Gra Przedsiębiorcze Miasto [do pobrania, video]

Matematyczne Zegary [zrób to sam, do pobrania]

 

 

Jak się Wam podoba taka metoda dydaktyczna? Może macie jakieś pomysły na jej wykorzystanie w swoich działaniach? Zapraszamy do dyskusji w komentarzach.

 

Znak_NBP_formułka_zielony - poziom

 

Zostaw komentarz

Ochorna antyspamowa: przesuń suwak na prawo



Konkurs Mapa Myśli

Pakiet wszystkich kursów i metod elektronicznych Centrum Dobrego Wychowania

Rodzaje treści

Zrób to sam

Do pobrania

Video

Recenzje

Nasze portale

Prawdziwy Skarb

Kompasy Psychometryczne

Szkoła Przedsiębiorczości

Zapisz się na darmowy kurs

Zapisz się na darmowy kurs Jak Budować Dobre Relacje

Kontakt

Motycz Leśny 51
21-030 Motycz Leśny

Warsztaty dla klas, szkolenia dla dorosłych:
502-928-477, biuro@cdw.edu.pl

Sklep, kursy online:
513-056-931, kontakt@cdw.edu.pl

Copyright © 2020 Centrum Dobrego Wychowania
Witryna zaprojektowana przy użyciu zasobów portalu Freepik.com